Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Knedle z kaszy manny i sera

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ser zetrzeć na tarce. Utrzeć tłuszcz, dodając po jednym żółtku, a następnie

Knedle z kaszy manny i sera

Składniki:

Knedle z kaszy manny i sera

 

Sposób przygotowania:

Knedle z kaszy manny i sera
Ser zetrzeć na tarce. Utrzeć tłuszcz, dodając po jednym żółtku, a następnie ser, kaszę mannę, mleko. Dobrze wyrobić i odstawić na 1 godzinę aby kasza napęczniała. Białka ubić na pianę, dodawać do ciasta przesypując mąką. Lekko wymieszać, aby nie rozgnieść piany. Formować z ciasta małe knedelki, obtoczyć w mące i wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać. Gdy wypłyną na powierzchnię wody gotować 5 minut, odcedzić. Wyłożyć na ogrzany półmisek, polać stopionym masłem i posypać natką pietruszki. Podawać z zieloną sałatą, surówką z marchwi, lub sałatką z pomidorów.