Sposób przygotowania:
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut na lekkim ogniu od momentu wypłynięcia. Sos śmietankowy: śmietanę i cukry wymieszać. Knedle wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące i polane sosem śmietankowym.
zbysiowa
alaaa
Częstuj się :)