Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Knedle z tartej bułki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni. Zalać mlekiem, a gdy mleko wsiąknie w

Knedle z tartej bułki

Składniki:

Knedle z tartej bułki

 

Sposób przygotowania:

Knedle z tartej bułki
Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni. Zalać mlekiem, a gdy mleko wsiąknie w bułkę, dodać stopione masło i żółtka. Wszystko wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać razem z mąką do ciasta i wymieszać. Formować rękami niezbyt duże, okrągłe knedle, wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu. Do surowego ciasta można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Odcedzone z wody knedle podawać polane masłem lub stopioną słoniną ze skwarkami i z surówką np z kapusty i marchwi. Znakomite są także jako dodatek do pieczeni z sosem.