Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami i orzechami
1. Ziemniaki umyć, cienko obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć, lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodać jednokrotnie zmielony (przeciśnięty przez praskę) twaróg, cukier i olejek waniliowy, dodać mąkę oraz zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (należy robić to dość szybko). 2. Śliwki umyć, lekko naciąć (ale nie docinać do końca, usunąć pestki. W miejscu po pestce, do każdej śliwki włożyć po 1 orzechu laskowym, "zamknąć" śliwkę. 3. Przygotowane ciasto podzielić na 15 części. Z każdej części uformować placuszek, kłaść na nim 1 śliwkę z orzechem i zlepić nadając kształt knedla - kuli. 4. Knedle wrzucić na posolony wrzątek, gotować ok.1,5-2 minuty od momentu wypłynięcia, Wyjąć łyżka cedzakową, układać na talerzach, polać stopionym masłem i posypać siekanymi orzechami, cukrem i cynamonem.
![Knedle ze śliwkami i orzechami Knedle ze śliwkami i orzechami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-i-orzechami-289727.jpg)
![Knedle ze śliwkami i orzechami Knedle ze śliwkami i orzechami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-i-orzechami-289728.jpg)
![Knedle ze śliwkami i orzechami Knedle ze śliwkami i orzechami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/knedle-ze-sliwkami-i-orzechami-289729.jpg)