Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Knedle ziemniaczane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne knedelki najlepiej smakują letnią porą.

Knedle ziemniaczane z jabłkami

Składniki:

Knedle ziemniaczane z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z jabłkami
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , przestudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
Do zmielonych ziemniaków dać jajka, mąkę i wyrobić masę ziemniaczaną.
Jabłka obrać, opłukać i usunąć gniazdka nasienne.
Każde jabłko podzielić na ósemki.
Ciasto wy porcjować i do każdej części ciasta wkładać jabłko oprószone cynamonem.
Knedle wrzucać na gotującą się wodę i gotować po wypłynięciu na wierzch około pięć minut.
Na maśle zrumienić bułką tartą. Ugotowane knedle wyjąć i polewać masłem z bułką tartą na końcu posypać cukrem.