Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z jabłkami
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , przestudzić i zemleć w maszynce do mięsa.
Do zmielonych ziemniaków dać jajka, mąkę i wyrobić masę ziemniaczaną.
Jabłka obrać, opłukać i usunąć gniazdka nasienne.
Każde jabłko podzielić na ósemki.
Ciasto wy porcjować i do każdej części ciasta wkładać jabłko oprószone cynamonem.
Knedle wrzucać na gotującą się wodę i gotować po wypłynięciu na wierzch około pięć minut.
Na maśle zrumienić bułką tartą. Ugotowane knedle wyjąć i polewać masłem z bułką tartą na końcu posypać cukrem.
Do zmielonych ziemniaków dać jajka, mąkę i wyrobić masę ziemniaczaną.
Jabłka obrać, opłukać i usunąć gniazdka nasienne.
Każde jabłko podzielić na ósemki.
Ciasto wy porcjować i do każdej części ciasta wkładać jabłko oprószone cynamonem.
Knedle wrzucać na gotującą się wodę i gotować po wypłynięciu na wierzch około pięć minut.
Na maśle zrumienić bułką tartą. Ugotowane knedle wyjąć i polewać masłem z bułką tartą na końcu posypać cukrem.