Sposób przygotowania:
Knedle z grzankami i gyrosem
GRZANKI Chleb tostowy pokroić w kostkę,zrumienić na tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować grzanki na ręcznik papierowy,aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Ciasto Ziemniaki wyszorować,opłukać,zalać osoloną wodą ,ugotować w łupince.,odcedzić. Następnie obrać z łupinek ziemniaki,przecisnąć przez praskę,ostudzić. Do przeciśniętych ziemniaków dodać obie mąki,olej,jajko,zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić wałek,pokroić go na części. Formować z każdego kawałka placuszek,nakładać na niego grzanki,zlepić brzegi,nadając im okrągły kształt. Gotować w osolonym wrzątku,kilka minut. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. GYROS Mięso pokroić w paseczki. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę,wymieszać z 3 łyżkami oleju. Pozostałe przyprawy połączyć,wymieszać. Mięso natrzeć czosnkiem i dobrze obtoczyć w przyprawach. Odstawić mięso w chłodne miejsce na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz,włożyć mięso,dobrze zrumienić,a następnie na wolnym ogniu dosmażyć do miękkości mięsa. Podawać gyrosa z knedlami,polanymi wytworzonym sosem z gyrosa.

