Sposób przygotowania:
Knedle z mięsem mielonym
CIASTO: Mąkę wykładamy na stolnicę. Dokładamy do niej jajko, ziemniaki praz sól. Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z niego koła. Na każde koło wykładamy porcje nadzienia. Zawijamy boki do góry i sklejamy je. Formujemy knedle. Zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól oraz odrobinę oleju. Do tak przygotowanej, gotującej wody wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy wodą. Porcjujemy na talerze. Podajemy z przetopionym boczkiem oraz z posiekanym szczypiorkiem. NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Odciśniętą dodajemy także do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Mięso wykładamy na podsmażoną cebulę i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Tak przygotowany farsz studzimy. Przestudzonym napełniamy knedle. DODATKOWO: Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni. Szczypiorek siekamy.