Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kociołek węgierski

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Polecam pyszne danie w stylu węgierskim, bardzo sycące i rozgrzewające.

Kociołek węgierski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek węgierski

 

  • 600 g karkówki,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 pęczek antki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szklanki wody,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kociołek węgierski
Karkówkę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem i nacieramy musztardą. Panierujemy je w mące i obsmażamy na patelni. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy czosnek. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy go i dodajemy do mięsa. Mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem około 45 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę i dusimy jeszcze około 20 minut do miękkości. W między czasie doprawiamy całość do smaku. Gdy gulasz będzie gotowy dodajemy posiekaną natkę. Gulasz podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną lub kluseczkami. Życzę smacznego :)
Kociołek węgierski
Karkówkę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem i nacieramy musztardą
Kociołek węgierski
Mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę
Kociołek węgierski
dusimy pod przykryciem około 45 minut, doprawiamy.
Kociołek węgierski
Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę