Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Kofta rybna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Potrawa do przygotowania w niecale 20 minut.

Kofta rybna

Składniki:

Kofta rybna

 

  • 200 g fileta lososia bez skóry
  • 150 g fileta pstrąga bez skóry
  • 1 traa cytrynowa
  • 1 żóltko
  • 10 g posiekanego korzenia imbiru
  • 150 g posiekanego pora
  • PASTA CURRY:
  • 2 czerwone cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lyżeczka slodiej papryki
  • 1 lyzeczka kurkumy
  • 1/2 lyżeczki chili
  • pieprz jasny do smaku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 cm trawy cytrynowej
  • 1 cm korzenia imbiru
  • kilka kropli sosu sojowego
  • kilka kropli sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Kofta rybna
PRZYGOTOWANIE PASTY: Cebulę i czosnek obrać i posiekać Wrzucić na patelnię na olej i podsmażyć. Dodać slodką paprykę, kurkumę, chilli, imbir, trawę cytrynową, i sosy rybny i sojowy. Wszystkie skladniki wymieszać na patelni i podsmażyć. Ryby oczyścić i zmiksować. Dodać 2 lyżki pasty z patelni i żóltko. Uformować kotlety o grubości ok.2 cm. Kofty nadziać na galązki trawy cytrynowej i upiecz na grillu z dwóch stron. Do pozostalej pasty curry dodać mleko kokosowe i zagotować. Przetrzeć przez sito i dodać pokrojonego pora. Kofty podawać z sosem i posiekanym imbirem....