zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Kogut w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepszy do tego dania jest kogut wiejski-od gospodarza a nie ze sklepu.

Kogut w winie

Składniki:

Kogut w winie

 

Sposób przygotowania:

Kogut w winie
Koguta podzielić na kawałki i obsmażyc na patelni skórą do dołu.Obsmażonego koguta przełożyć na talerz.Na czystej patelni roztopić masło,wrzucić pieczarki i obsmażyć-przełozyć do miski.Do większego garnka-rondla wrzucić masło,cebulę i mąkę (zrobic zasmażkę).Dodajemy koguta,pieczarki,liść laurowy,bulion i wino.Gotujemy przez około 1 godz.Następnie wyjmujemy kawałki koguta i odparowujemy sos tak aby objetość zmniejszyła się o 1/3.Kawałki mięsa wrzucamy z powrotem do sosu aby sie podgrzał. Podajemy z ziemniakami i sałatką.