kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kokosowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Bardzo delikatne ciasto o charakterystycznym kokosowym smaku.Rozpływa się w ustach.Idealne dla smakoszy ciast kremowych.

Kokosowa rozkosz

Składniki:

Kokosowa rozkosz

Biszkopt:

Sposób przygotowania:

Kokosowa rozkosz

Biszkopt:

Kokosowa rozkosz
Ciasto na biszkopt należy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno,dodajemy cukier.

Kolejno żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,dokładnie mieszamy.

Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.Pieczemy 25 min.w temp.180*C.

Krem budyniowy:

Kokosowa rozkosz
Krem budyniowy intensywnie mieszamy by się nie przypalił.

1,5 szkl zagotowujemy a w pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i cukier.

Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy do zgęstnienia.Odstawiamy do wystygnięcia i ucieramy z miękką margaryną.

Krem kokosowy:

Kokosowa rozkosz
Mleko kokosowe ucieramy ze śnieżką i pozostałymi składnikami.

Mleko kokosowe przelewamy do garnka,wsypujemy wiórki kokosowe(odsypując 2 łyżki do uprażenia),wsypujemy śnieżkę i ubijamy.

Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do kremu.

Przrekładanie ciasta.

Kokosowa rozkosz
Biszkopt przed nałożeniem kremu nasączamy.

Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy(ja mieszam wodę z cukrem i sok z cytryny,ale nasączenie może być dowolne). Nakładamy krem budyniowy przykrywamy biszkoptem,ponownie nasączamy i wykładamy krem kokosowy.

Na wierzch posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi(na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki,mieszamy aż zbrązowieją) .Ciasto wstawiamy do lodówki.