Sposób przygotowania:
Makowo-kokosowe
Ciasto makowe: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Powoli dodajemy ostudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy dokładnie z 1 szklanką mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka gotujemy a na wrzące mleko wlewamy mieszankę kokosową, mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową dodając ją partiami do ubitego masła. Ostudzone ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)
marietta
dagita
Nie dziwię Ci się bo ja także bardzo je lubię :)