dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Makowo-kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Biszkopt makowy z masą mocno kokosową. Pyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam!

Makowo-kokosowe

Składniki:

Makowo-kokosowe

 

  • Ciasto makowe:
  • pół kostki margaryny
  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka sypkiego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem kokosowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Makowo-kokosowe
Ciasto makowe:  Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Powoli dodajemy ostudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy dokładnie z 1 szklanką mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka gotujemy a na wrzące mleko wlewamy mieszankę kokosową, mieszamy aż zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i miksujemy z masą kokosową dodając ją partiami do ubitego masła. Ostudzone ciasto makowe przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i pokrywamy pozostałą masą kokosową. Dekorujemy wg uznania, np. płatkami migdałów i prażonym kokosem. Smacznego :)  

Tagi:

ciasto mak