alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Piernik z powidłami i masą kokosową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Przełożony masą kokosową i powidłami.

Piernik z powidłami i masą kokosową

Składniki:

Piernik z powidłami i masą kokosową

 

  • 125 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 50 mąki orkiszowej typ 650

 

  • Masa kokosowa
  • 200 g kokosu
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

 

 

  • powidła śliwkowe
  • dowolne ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami i masą kokosową
Roztopić w garnku margarynę dodać miód, cukier, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu i mieszać. Garnek zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Dodawać do masy porcjami przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczony piernik wyjąć z formy odkleić papier, przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Mleko, margarynę, cukier i kokos gotować na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając. Garnek zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Polewa: W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt naturalny. Chwilkę podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w jednolitą masę. Polewę lekko przestudzić i rozprowadzić na pierniku. Warstwy: placek, połowa masy kokosowe, drugi placek, warstwa powideł, trzeci placek, druga połowa masy kokosowej, czwarty placek. Między warstwami kokosowymi placki cieniutko posmarować powidłami, żeby się nie rozklejały przy krojeniu. Piernik owinąć folią aluminiową i odłożyć najlepiej na noc do zastygnięcia mas. Placek polać polewą i udekorować.