zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepisów na szarlotki jest wiele. Ja zrobiłam dziś wersję nietypową ale smaczną. Jak wiadomo szarlotka najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła.

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą

 

  • Ciasto :
  • 1 czubata łyżka kakao ciemnego
  • 4 żółtka
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru pudru trzcinowego
  • 2 szk mąki pszennej typ 500

 

  • Masa jabłkowa :
  • 8 dużych jabłek
  • 1/3 szk rodzynek
  • 1/2 szk wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek syropu trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

 

  • Beza :
  • 4 białka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 szk cukru
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą
Ciasto : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier i kakao a potem na tarce zetrzeć zimną margarynę. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Jedną z nich włożyć do woreczka a potem do zamrażarki. Dwoma częściami wylepić blaszkę o wymiarach 22 x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ciasto 20 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić jabłka i chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać cukier, rodzynki i resztę składników i wszystko smażyć ( dusić ) do momentu aż część jabłek się rozpadnie. Beza : Gdy ciasto się piecze a masa jabłkowa gotowa do miski robota wlać białka, chwile ubijać na najwyższych obrotach, dodać cukier i barwnik i nadal ubijać aż piana będzie sztywna. Dodać wiórki, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wierzch podpieczonego ciasta posypać dwoma łyżkami bułki tartej ( zapobiegnie to wsiąkanie w ciasto soku z masy jabłkowej ) i wyłożyć jabłka. Wyrównać powierzchnię i wyłożyć piane kokosową. wyrównać i na tarce o grubych oczkach zetrzeć na pianę zamrożoną trzecią część ciasta. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą
ciastem wylepić przygotowaną foremkę do ciasta
Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą
potem wyłożyć na podpieczone ciasto masę jabłkową
Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą
na masę jabłkową wyłożyć przygotowaną piane
Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą
a potem zetrzeć na pianę resztę ciasta .