Sposób przygotowania:
Czekoladowa szarlotka z kokosową bezą
Ciasto : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier i kakao a potem na tarce zetrzeć zimną margarynę. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Jedną z nich włożyć do woreczka a potem do zamrażarki. Dwoma częściami wylepić blaszkę o wymiarach 22 x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ciasto 20 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić jabłka i chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać cukier, rodzynki i resztę składników i wszystko smażyć ( dusić ) do momentu aż część jabłek się rozpadnie. Beza : Gdy ciasto się piecze a masa jabłkowa gotowa do miski robota wlać białka, chwile ubijać na najwyższych obrotach, dodać cukier i barwnik i nadal ubijać aż piana będzie sztywna. Dodać wiórki, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Wierzch podpieczonego ciasta posypać dwoma łyżkami bułki tartej ( zapobiegnie to wsiąkanie w ciasto soku z masy jabłkowej ) i wyłożyć jabłka. Wyrównać powierzchnię i wyłożyć piane kokosową. wyrównać i na tarce o grubych oczkach zetrzeć na pianę zamrożoną trzecią część ciasta. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.