agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kokosowa wariacja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto pyszne i delikatne w smaku

Kokosowa wariacja

Składniki:

Kokosowa wariacja

 

  • śmietana 30% 4 opak
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • likier kokosowy 2 kieliszki
  • płatki migdałowe 1/2 szklanki
  • polewa czekoladowa ciemna 1 opak
  • posypka kolorowa 1 opak
  • mąka 2,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • olej 1/4 szklanki
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kokosowa wariacja
Jajka sparzyć wrzątkiem. Mąkę tortową połączyć z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać składniki na drobnym sicie w celu spulchnienia mąki. Oddzielić białek od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć z cukrem oraz z cukrem pudrem. Żółtka utarte dodać do mąki, zmiksować składniki, dodać olej, dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika do temp. 180- 190 stopni C na około 40-45 minut. Upiec ciasto, wyjąć, ostudzić i przekroić na połowę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną. Dodać likier kokosowy i wsypać płatki migdałowe, zmiksować razem wszystkie składniki. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę i przykryć drugim biszkoptem. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, posypać kolorową posypką. Można na wierzch dać galaretkę lub inne dodatki

Tagi:

jajko jajka