Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kokosowa wieprzwina (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Składniki marynaty wymieszać i zalać mięso tak, aby wszystkie kawałki pokryły się

Kokosowa wieprzwina (Wietnam)

Składniki:

Kokosowa wieprzwina (Wietnam)

 

  • 1 kg pokrojonej w dużą kostkę wieprzowiny
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2,5 szkl mleczka kokosowego
  • 6 jajek na twardo
  • 3 dymki
  • 1/2 szkl kiełków fasoli
  • nuoc cham
  • Marynata:
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Kokosowa wieprzwina (Wietnam)
Składniki marynaty wymieszać i zalać mięso tak, aby wszystkie kawałki pokryły się sosem. Odstawić na conajmniej 2 godziny. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. odlać olej, dodać mleczko kokosowe i mocno podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Zebrać szumy, przykryć i dusić ok 45 minut aż mięso będzie miękkie. Obrać jajka, dodać do mięsa i gotowac razem 10 minut. Podawać z nuoc cham, dymką pokrojoną w słupki dł 5 cm i kiełkami.