patka96

patka96

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kokosowe drożdżowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokosowe rogaliki na podwieczorek lub śniadanie. Nadziewane ulubioną konfiturą. Na pewno nie przejdziecie obok nich obojętnie ;)

Kokosowe drożdżowe rogaliki

Składniki:

Kokosowe drożdżowe rogaliki

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl. letniej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łychy cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 75g masła roztopionego, wystudzonego
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • gęsta konfitura do nadziania
  • jajko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Kokosowe drożdżowe rogaliki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cukier, łyżkę mąki i zamieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąki przesiać na stolnicę, dodać resztę składników wraz z drożdżami. Wyrobić miękkie, elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka równych części. Każdą rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę konfitury i zawijać rogaliki. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 185stopni. Przed wstawieniem rogali do piekarnika posmarować jajkiem. Piec 15 minut.