Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kokosowiec na kakaowym biszkopcie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię robić to ciasto, bo jest proste w przygotowaniu i po prostu rozpływa się w ustach. Proste i smaczne.

Kokosowiec na kakaowym biszkopcie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokosowiec na kakaowym biszkopcie

biszkopt :

  • biszkopt :
  • jajka-6 szt
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • kakao-3 łyżki

Krem kokosowy:

dodatkowo

  • masło - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • wiórki kokosowe
  • alkohol do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania:

Kokosowiec na kakaowym biszkopcie
Biszkopt :

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.

Wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop.

Ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Krem kokosowy:

Czekolady rozpuścić na parze.

Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą.

Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta.

Składanie ciasta:

Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto. I znowu nasączony biszkopt+ krem, posypać pozostałymi wiórkami podprażonymi na maśle z cukrem.
Kokosowiec na kakaowym biszkopcie
Z podanych składników przygotowano ciasto na biszkopt
Kokosowiec na kakaowym biszkopcie
Ciasto biszkoptowe zostało wylane do tortownicy i upieczone
Kokosowiec na kakaowym biszkopcie
Krem kokosowy został wyłożony na spód biszkoptu
Kokosowiec na kakaowym biszkopcie
Ciasto zostało złożone i posmarowane kremem kokosowym
Kokosowiec na kakaowym biszkopcie
Wiórki uprażone na patelni i posypane nimi zostało ciasto