Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kokosowiec z nutą kawy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kokosowiec z nutą kawy to rozpływający się kokosowy krem ukryty w biszkopcie, a całość pokryte kawowo śmietankową masą.... Kawałek wart grzechu ;)

Kokosowiec z nutą kawy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokosowiec z nutą kawy

 

 

  • krem kokosowy:
  • 1 kajzerka
  • 60 g kokosu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 400 ml mleka
  • 150 g masła

 

  • Masa kawowa
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 2 opakowania fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 duże łyżki kawy

 

  • dodatkowo:
  • mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Kokosowiec z nutą kawy
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.

Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy).

Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części.

Krem kokosowy: Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 5 minut. Studzimy.

Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem.

Krem kawowy: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę.

Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego!
Kokosowiec z nutą kawy
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka.
Kokosowiec z nutą kawy
Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki,
Kokosowiec z nutą kawy
przygotowujemy i nakładamy zimny krem kokosowy
Kokosowiec z nutą kawy
Krem na cieście przykrywamy drugim biszkoptem.
Kokosowiec z nutą kawy
na wierzch nakładamy krem kawowy ze śmietany