thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Koktajl śledziowy z paprykowym olejem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciekawie podane danie wigilijne- śledzik z ogórkiem, cebulą, oliwkami i musztardą w czerwonym oleju z wyczuwalnym dodatkiem sosu sojowego

Koktajl śledziowy z paprykowym olejem

Składniki:

Koktajl śledziowy z paprykowym olejem

 

  • Na 6 kieliszków:
  • 3 śledzie marynowane podwójne (filety)/ lub solone
  • 2 ogórki konserwowe/ lub kiszone
  • 1 cebulka biała
  • 2 cebulki czerwone
  • 20 oliwek czarnych
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • świeżo mielony pieprz
  • listki tymianku do ozdoby
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

 

Sposób przygotowania:

Koktajl śledziowy z paprykowym olejem
Śledzie przepłukać, osuszyć. Śledzie pokroić dowolnie, cebulę białą i jedna czerwoną na pół, a potem w prążki, ogórka pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, doprawić pieprzem. Mając śledzia marynowanego- używamy ogórków konserwowych, ewentualnie kiszonych. Do matijasa solonego- tylko ogórków kiszonych. Wszystkie te składniki wymieszać w misce, dodać musztardę. Rozdzielić sałatkę do kieliszków. Olej podgrzać delikatnie w małym garnuszku, dodać paprykę słodką, sos sojowy i wymieszać. Rozlać po równo. Udekorować listkami tymianku oraz cząstka cebuli czerwonej. Podawać od razu z pieczywem białym.