Kołduny litewskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso i smalec przepuścić przez maszynkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na

Kołduny litewskie

Składniki:

Kołduny litewskie

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 1/2 szkl wody
  • Farsz:
  • 350 g polędwicy wołowej
  • 350 g smalcu
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki bulionu

Sposób przygotowania:

Kołduny litewskie
Mięso i smalec przepuścić przez maszynkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle na rumiano. Dodać zmielony pieprz i ziele oraz majeranek i bulion. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyrobić, cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. nakładać farsz. Gotowac około 10 minut we wrzącej osolonej wodzie. Próbować czy gotowe. Podawać z rosołem, posypane pieprzem.