Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kołduny litewskie I

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1442

Mięso wołowe i baranie starannie oczyścić ze wszystkich najdrobniejszych błon,

Kołduny litewskie I

Składniki:

Kołduny litewskie I

 

  • Ciasto:

 

 

  • żółtko

 

  • ok. 2/3 szklanki wody

 

  • sólNadzienie:

 

  • 15 dag wołowiny zrazowej

 

 

  • 10 dag łoju nerkowego lub szpiku kostnego

 

 

 

  • cebula

 

 

  • majeranek

 

  • 1 l rosołu

Sposób przygotowania:

Kołduny litewskie I
Mięso wołowe i baranie starannie oczyścić ze wszystkich najdrobniejszych błon, posiekać ostrym tasakiem na stolnicy albo zemleć w maszynce z dość grubym sitkiem. Łój oczyścić z błon, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Startą na tarce cebulę podsmażyć na tłuszczu, utrzeć ze zmielonym łojem, a następnie wymieszać z mięsem, przyprawić je do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Zagnieść ciasto pierogo0we z żółtkiem i ciepłą wodą, bardzo dokładnie wyrobić. Wałkować cienkie placki. Wycinać małą szklaneczka krążki, rozłożyć na nie po kulce nadzienia, starannie zaklepać. Kołduny zrobione wcześniej przechować w zamrażarce, gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać w bardzo gorącym rosole.