Sposób przygotowania:
Kołduny Tyszkiewiczowskie
Grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie, odcedzić, dobrze wypłukać pod strumieniem zimnej wody. Szynkę i grzyby posiekać. Cebulę pokroić drobniutko i przesmażyć na maśle. Wymieszać z grzybami i szynką, wbić jajo, dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić. Z mąki i osolonej wody zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, aby stało się lśniące i elastyczne. Odstawić na pół godziny. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, przy brzegu placka kłaść rzędem małe porcje nadzienia (wielkości orzecha laskowego), przykryć je ciastem, obcisnąć wokół, tak by obie warstwy ciasta się zlepiły. Kieliszkiem do wódki wykrawać małe pierożki. Wkładać je porcjami do osolonego wrzącego rosołu (powinny swobodnie pływać). Gotować na małym ogniu 3-5 min. Na nagrzanym głębszym półmisku ułożyć kilka kawałeczków świeżego masła, na nim partię kołdunów i znów kawałki masła. Kołduny podawać bardzo gorące.