Sposób przygotowania:
Kolorowa pizza wg AnetaŚw
Najpierw przygotować farsz- pieczarki oczyścić i pokroić na małe kawałki, cebulę na grubsze półplasterki. Smażyć na patelni cebulę przez kilka minut, dodać do niej pieczarki i smażyć razem, ale niezbyt długo, pieczarki nie mogą być miękkie; doprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Połową masła ( albo olejem ) wysmarować blachę ( lub prodiż ). Przygotować ciasto: do przesianej mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże z cukrem, wlać olej, ciasto osolić, wyrobić. Jeżeli trzeba- dodać kilka łyżek mleka, ciasto powinno być luźne. Wyrobione ciasto od razu rozciągnąć palcami na wysmarowanej blaszce ( ja użyłam takiej na całą wielkość piekarnika, ok. 40x40 cm ), ciasto posmarować olejem i koncentratem pomidorowym. Na to rozłożyć wystudzony farsz, następnie paprykę pokrojoną na grubsze paseczki, ogórki pokrojone na plasterki oraz groszek i kukurydzę, posypać startym żółtym serem. Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Podawać gorącą z dodatkiem ketchupu lub przygotowanego sosu ketchupowego lub czosnkowego. Wierzch można posypać przyprawą do pizzy. SMACZNEGO :)
agataabraham
marietta