Sposób przygotowania:
Kolorowa zapiekanka Eli
Obrane ziemniaki pokroić w plastry,zalać wrzątkiem i gotować 5-8 minut(zależy od gatunku ziemniaków).Odcedzić na durszlaku,przepłukać zimną wodą i odsączyć.Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować(parzyć 5 minut i przelać zimną wodą).Pieczarki pokroić w plastry,2 cebule w kosteczkę,dodać sól,pieprz i przesmażyć na oleju.Mięso przesmażyć na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,dodać sól,pieprz i keczup.Smażyć aż odparuje i mięso będzie miękkie.Paprykę pokroić w paski.Ser żółty zetrzec na tarce z grubymi oczkami.Ser brie i pleśniowy pokroić w słupki.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę ziemniaków,posypać odrobiną sera zółtego,mięso,ser żółty,resztę ziemniaków,ser brie,pieczarki,ser żółty,różyczki brokułów na przemian z papryką.Ser pleśniowy powtykać między brokuły i paprykę.Śmietanę zagotować,dodać serki topione,pieprz,gałkę muszkatołową(utartą),sól i czosnek granulowany.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do śmietany i zagotować.Sosem zalać zapiekankę i posypać resztą sera żółtego.Zapiekać w temp. 180 stopni tak długo,aż ser się przypiecze.Smacznego!
kinga
eli_555
Jest pyszna!