Sposób przygotowania:
Kolorowe ciasto z warstwami
Wszystkie spody do ciasta wykonać w taki sam sposób i upiec je na osobnych blachach. Białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywną pianę do piany dodać cukier i ubijać do uzyskania białej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami jajek i przesianą mąką wymieszaną z budyniem lub kisielem oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem i piec do 15 min w temp 180st. Masa budyniowa: Budyń śmietankowy ugotować na mleku i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i zimnym budyniem na gładki krem.Czerwoną galaretkę rozpuścić w zmniejszonej o 1/2 szklanki wody jak podaje przepis i zimną wymieszać z kawałkami grejfruta wcześniej obranego z błonek. Zieloną galaretkę rozpuścić tak jak czerwoną i wymieszać z pokrojonymi i obranymi jabłkami. Jeden spód z upieczonego i wystudzonego ciasta ułożyć ponownie w formie posmarować warstwą kremu i na nim wylać gęstniejącą galaretkę np. czerwoną na niej ułożyć drugie ciasto i kolejna warstwa kremu, a na nim druga galaretka i przykryć ostatnim ciastem. Wierzch posmarować resztą kremu i posypać czekoladowymi płatkami. Ciasto dokładnie schłodzić, najlepiej przez cała noc.
msewka
edytaha
madi356
ażetka
iziona
Na takiej tradycyjnej wielkości 24cm na 30 cm. Przepraszam za późną odpowiedź, ale miałam komunię córki i od piątku jestem tutaj pierwszy raz.