Sposób przygotowania:
Kolorowe danie z patelni
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.Po ugotowaniu garnek z ryżem zdjąć z ognia, owinąć ręcznikiem i umieścić w cieple, np. pod kocem . Zostawić na ok. 30 min. W tym czasie pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i umieścić w miseczce. Dodać sos sojowy, pieprz i pieprz cayenne, wymieszać. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Brokuła podzielić na różyczki i umyć i umieścić na sitku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić kurczaka. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumieni. Następnie dodać cebulę i zioła włoskie. Dusić pod pokrywką przez 2 minuty. Dodać marchewkę, oraz 75 ml wody, wymieszać. Dusić bez przykrycia ok. 6 min (aż do wyparowania wody). Od czasu do czasu pomieszać. Następnie dodać paprykę oraz orzechy arachidowe, a także kolejne 75 ml wody, wymieszać. Dusić bez przykrycia aż do momentu aż woda praktycznie całkiem wyparuje. Dodać 100 ml białego wina i wrzucić na patelnię brokuły. Wymieszać i dusić wszystko ok. 4 minut. Następnie dodać ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszać dokładnie i poddusić całość jeszcze 2 minuty. Spróbować i doprawić do smaku solą lub pieprzem. Danie wyłożyć na talerze i każdą porcję posypać pokrojonym szczypiorkiem.