Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kolorowe gołąbki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki z masą witaminy C.

Kolorowe gołąbki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe gołąbki.

 

  • główka kapusty
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 papryki - każda w innym kolorze
  • młoda cukinia
  • 3 łyżki smażonej cebuli
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • sos:łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 litra wody
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina jogurtu

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe gołąbki.
Cukinię i paprykę kroimy drobno i dusimy na łyżce oleju do miękkości. Kapustę obieramy z liści, a następnie każdy zanurzamy we wrzątku aby sparzyć. Usuwamy zgrubienia i żyły. Do miękkich warzyw dodajemy smażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Natkę kroimy dość grubo, aby była wyczuwalna, dodajemy do mięsa. A następnie dodajemy smażone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, przed dodaniem jajka dobrze jest spróbować farsz na słoność. Dodajemy jajko mieszamy i taką masę nakładamy na liście. Brzegi zawijamy do środka i formujemy gołąbki. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy olej i układamy pojedynczo gołąbki. Przykrywamy i wolno dusimy. Po jakiś 20 min można obrócić aby się równo zarumieniły. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz, a na ich miejsce do garnka wlewamy wodę i przyprawy na sos. Chwilę gotujemy, doprawiamy i smacznego.
Kolorowe gołąbki.
Paprykę kroimy w kostkę, a cukinię w paski.
Kolorowe gołąbki.
Do uduszonych warzyw wsypujemy smażoną cebulę.
Kolorowe gołąbki.
Natkę kroimy dość grubo, chodzi o to aby była widoczna i wyczuwalna.
Kolorowe gołąbki.
Farsz nakładamy porcjami na liście i formujemy gołąbki.