Sposób przygotowania:
Kolorowe gołąbki.
Cukinię i paprykę kroimy drobno i dusimy na łyżce oleju do miękkości. Kapustę obieramy z liści, a następnie każdy zanurzamy we wrzątku aby sparzyć. Usuwamy zgrubienia i żyły. Do miękkich warzyw dodajemy smażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Natkę kroimy dość grubo, aby była wyczuwalna, dodajemy do mięsa. A następnie dodajemy smażone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, przed dodaniem jajka dobrze jest spróbować farsz na słoność. Dodajemy jajko mieszamy i taką masę nakładamy na liście. Brzegi zawijamy do środka i formujemy gołąbki. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy olej i układamy pojedynczo gołąbki. Przykrywamy i wolno dusimy. Po jakiś 20 min można obrócić aby się równo zarumieniły. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz, a na ich miejsce do garnka wlewamy wodę i przyprawy na sos. Chwilę gotujemy, doprawiamy i smacznego.
KasiaJulcia
Ela Dz
Dzięki Kasiu....mąż mówi...co to za gołąbek bez ryż..ale później jadł aż miło :)