Sposób przygotowania:
Kolorowe jesienne ciasto
Biszkopt : Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli a do żółtek wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Żółtka utrzeć do białości, potem przesiać do nich mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Z białek ubić pianę, część dodać do ciasta, wymieszać a potem dodać resztę piany i połączyć wszystko ale delikatnie. Blachę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylać do niej ciasto. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
Masa marchwiowo - jabłkowa Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości. Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek. Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.
Masa budyniowa : Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotowy przykryć, wystudzić. Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Miksować aż masa dobrze się połączy.
Galaretka : Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać. Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie : Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie. Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ). Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki. Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę
. Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta. Na koniec kroić w kostkę i zajadać.
Masa marchwiowo - jabłkowa Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości. Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek. Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.
Masa budyniowa : Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotowy przykryć, wystudzić. Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń. Miksować aż masa dobrze się połączy.
Galaretka : Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać. Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie : Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie. Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ). Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki. Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę
. Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta. Na koniec kroić w kostkę i zajadać.
marietta
zewa
O tak smak fajny, dziękuję :)