Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kolorowy bigos meksykański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zaprosiłam do mojej kuchni Panią Wiosnę! Z naszego spotkania narodził się kolorowy, jak na wiosnę przystało, bigos meksykański. Wiosna wiedziała w której kuchni szukać kolorów :)

Kolorowy bigos meksykański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy bigos meksykański

 

  • 3 kolorowe papryki,
  • 500g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 pętka kiełbasy,
  • 200g koncentratu pomidorowego,
  • 1 opakowanie przyprawy do dań meksykańskich (Kamis),
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy bigos meksykański
Kiełbasę drobno kroimy. Najlepiej użyć kiełbasy dobrej jakości. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki obieramy i także kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Przekładamy ją do większego garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbasę. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Dusimy całość około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy fasole z puszki razem z zalewą i dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (lub przecier) i przyprawę do dań meksykańskich. Dusimy jeszcze 5 minut. Całość doprawiamy do smaku. Bigos najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Podajemy go ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Kolorowy bigos meksykański
Przekładamy ją do większego garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbasę.
Kolorowy bigos meksykański
Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Dusimy całość około 15 minut
Kolorowy bigos meksykański
Po tym czasie dodajemy fasole z puszki razem z zalewą i dusimy kolejne 10 minut.
Kolorowy bigos meksykański
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (lub przecier) i przyprawę do dań meksykańskich.