Sposób przygotowania:
Kolorowy bigos meksykański
Kiełbasę drobno kroimy. Najlepiej użyć kiełbasy dobrej jakości. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki obieramy i także kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Przekładamy ją do większego garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy kiełbasę. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Dusimy całość około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy fasole z puszki razem z zalewą i dusimy kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy (lub przecier) i przyprawę do dań meksykańskich. Dusimy jeszcze 5 minut. Całość doprawiamy do smaku. Bigos najlepszy jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Podajemy go ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
pacpaw