Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Kompot z owoców kandyzowanych i suszu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

troszkę inny kompot niż tradycyjny wigilijny, ale równie smaczny

Kompot z owoców kandyzowanych i suszu

Składniki:

Kompot z owoców kandyzowanych i suszu

 

  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • kilka kawałków suszonej maracui
  • kilka plasterków suszonego kiwi
  • garść suszonego kandyzowanego hibiskusa
  • garść suszonych daktyli
  • garść kandyzowanego imbiru
  • ok. 200 g kandyzowanej papai
  • garść kandyzowanego ananasa
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Kompot z owoców kandyzowanych i suszu
Podałam ilości tak mniej więcej bo nie ważyłam składników tylko wsypałam do garnka co miałam :)W garnku umieściłam wszystkie owoce i przyprawy, zalałam wodą - ma sięgać kilka cm nad nie. Odstawiłam przykryty garnek na jakieś czas, ok. 2 godzin żeby owoce nasiąkły. Potem podgrzałam całość i na małym ogniu gotowałam jakieś półtorej godziny - płyn ma tylko lekko bulgotać. Jeśli ktoś chce może posłodzić, ale uważam, że nie trzeba bo owoce suszone i kandyzowane są słodkie. Za to polecam dodać nieco soku cytrynowego albo pomarańczowego dla przełamania słodyczy. Podawać po schłodzeniu.