Sposób przygotowania:
Komunijny tort
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do ubitej masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25/36 cm . wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki .
Krem śmietankowy;
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru,a pod koniec z śmietan fixem.
Odkładamy część ubitej śmietany do dekoracji , następnie do ubitej śmietany dodajemy serki brzoskwinie połączone z rozpuszczoną żelatyną.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie i kroimy w kostkę,a sokiem nasączamy biszkopty.
Składanie toru;
Spód biszkoptu smarujemy wiśniami w żelu,nakładamy część kremu śmietankowego,nakładamy część pokrojonych brzoskwiń.
Przykrywamy drugim plackiem i robimy to samo,nakładamy trzeci placek,dociskamy formując tort.
Zaznaczmy środek ścinając z obu stron lekkie wgłębienia, również boki lekko ścinamy formując kształt książki.
Cały tort obkładamy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekorujemy dekoracjami z masy cukrowej oraz koralikami i ubitą śmietaną.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do ubitej masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25/36 cm . wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki .
Krem śmietankowy;
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru,a pod koniec z śmietan fixem.
Odkładamy część ubitej śmietany do dekoracji , następnie do ubitej śmietany dodajemy serki brzoskwinie połączone z rozpuszczoną żelatyną.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy na sicie i kroimy w kostkę,a sokiem nasączamy biszkopty.
Składanie toru;
Spód biszkoptu smarujemy wiśniami w żelu,nakładamy część kremu śmietankowego,nakładamy część pokrojonych brzoskwiń.
Przykrywamy drugim plackiem i robimy to samo,nakładamy trzeci placek,dociskamy formując tort.
Zaznaczmy środek ścinając z obu stron lekkie wgłębienia, również boki lekko ścinamy formując kształt książki.
Cały tort obkładamy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.
Górę tortu dekorujemy dekoracjami z masy cukrowej oraz koralikami i ubitą śmietaną.
Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
gusia1000