BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Komunijny tort

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny tort na pierwszą komunie święta. Tort bardzo smakował domownikom jak i wszystkim gościom.

Komunijny tort

Składniki:

Komunijny tort

 

  • biszkopt:
  • jajka 7 -8 szt w zależności od wielkości,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • sól szczypta
  • Krem:
  • śmietana kremowa 30% ( 8 szt po 200 ml.)
  • śmietan fixy 6 op,
  • serki brzoskwiniowe Danio 3 szt,
  • cukier puder 5 łyżek,
  • żelatyna 5 - 6 łyżeczek,
  • gorąca woda 1/3 szklanki,
  • brzoskwinie 1 puszka,
  • wiśnie w żelu 2 słoiki,

 

  • Dodatkowo;
  • dekoracje,
  • gotowy krem śmietankowy,

Sposób przygotowania:

Komunijny tort
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem.

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia oraz sodą przesiewamy do ubitej masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25/36 cm . wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka w 170 - 180 stopniach. 

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 placki .

Krem śmietankowy;

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru,a pod koniec z śmietan fixem. 

Odkładamy część ubitej śmietany do dekoracji , następnie do ubitej śmietany dodajemy serki brzoskwinie połączone z rozpuszczoną żelatyną.

Wszystko delikatnie mieszamy.

Brzoskwinie odsączamy na sicie i kroimy w kostkę,a sokiem nasączamy biszkopty.

Składanie toru;

Spód biszkoptu smarujemy wiśniami w żelu,nakładamy część kremu śmietankowego,nakładamy część pokrojonych brzoskwiń. 

Przykrywamy drugim plackiem i robimy to samo,nakładamy trzeci placek,dociskamy formując tort.

Zaznaczmy środek ścinając z obu stron lekkie wgłębienia, również boki lekko ścinamy formując kształt książki.

Cały tort obkładamy gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu.

Boki obkładamy wiórkami kokosowymi.

Górę tortu dekorujemy dekoracjami z masy cukrowej oraz koralikami i ubitą śmietaną.

Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.