czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Konfitura czekoladowo-wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Idealny dla wielbicieli czekolady:) Mój synek się nim zajada, najchętniej wyjadałby łyżeczką prosto ze słoika;)

Konfitura czekoladowo-wiśniowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura czekoladowo-wiśniowa

 

  • 1,3 kg wiśni,
  • 600g cukru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

Konfitura czekoladowo-wiśniowa
Wiśnie umyć i wypestkować. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Następnego dnia dodać połamaną na kawałki czekoladę, kakao oraz nasiona z wanilii. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu, często mieszając. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem na całą noc.
Konfitura czekoladowo-wiśniowa
Do zasypanych cukrem wiśni dodać kakao i czekoladę
Konfitura czekoladowo-wiśniowa
Całość gotowac około 2 godzin na małym ogniu.

Tagi:

czekolada