szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Konfitura czereśniowa na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W zeszłym roku zmniejszyłam trochę ilość chilli w konfiturze, ale przekonałam się, że większa ilość to jednak nie jest przesada i smakuje świetnie i na bagietce i jako dodatek do mięs.

Konfitura czereśniowa na pikantnie

Składniki:

Konfitura czereśniowa na pikantnie

 

Sposób przygotowania:

Konfitura czereśniowa na pikantnie

Przygotowanie czereśni

Konfitura czereśniowa na pikantnie
Czereśnie dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek.

Czereśnie myjemy i pestkujemy. Przekładamy do garnka. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej pół godziny.

Gdy puszczą sok dodajemy cynamon i goździki i zaczynamy gotować na małym ogniu.

Przygotowanie konfitury

Gotujemy tak długo, aż konfitura się zredukuje do odpowiedniej gęstości.

Wtedy dodajemy przyprawy: pieprz i chilli. Następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.