anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kopciuszek 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wygląda rewelacyjnie na stole

Kopciuszek 4

Składniki:

Kopciuszek 4

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 

  • Biszkopt z makiem:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 1/2 szklanki maku suchego

 

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
  • 4-8 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła

 

  • Masa śmietankowa:
  • galaretka niebieska
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Do ozdoby:
  • polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

Kopciuszek 4
Najpierw upiec biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Nadal ubijać aż powstanie piana. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do masy, wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na brytfankę. Piec 25 min. w temp. 180 st. Następnie upiec biszkopt z makiem. Tak samo wyrobić ciasto i na koniec dodać 2 i pół szklanki maku. Następnie zrobić masę budyniową: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać ten przestudzony budyń. Na koniec zrobić masę śmietankową: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru pudru. Ma koniec wlać tężejącą galaretkę. Przekładać: Najpierw biszkopt jasny, potem masa śmietankowa, potem biszkopt z makiem, potem masa budyniowa, na koniec polewa czekoladowa