IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kopiec Kreta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na proste i smaczne ciasto

Kopiec Kreta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopiec Kreta

 

  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki + 2 łyżki na obsypanie formy
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 100 g margaryny + ok 3g na wysmarowanie formy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM:
  • 2 szklanki wiśni ( u mnie wiśnie w spirytusie - nasączone dzień wcześniej )
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix`y

 

Sposób przygotowania:

Kopiec Kreta
Formę o średnicy ok 24 cm. wysmarować margaryna i obsypać mąką. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i piec ok 30-35 mim w temp. 180'C. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić do przestygnięcia. Środek ciasta wydrążyć łyżką, pozostawiając boki oraz spód na ok 1,5 cm. Wiśnie wsypujemy w wydrążone ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan fixy. Gotową masę nakładamy na wiśnie formując kopiec kreta. Pozostałe ciasto kruszymy i posypujemy na bitą śmietanę. Gotowe schładzamy w lodówce ok 2 godzin. Smacznego !!
Kopiec Kreta
Ciasto wydrążone za pomoca łyżeczki i wsypane wiśnie
Kopiec Kreta
Na wiśnie nakładamy krem i rozmarowujemy tworząc kopiec, górkę.
Kopiec Kreta
Pokruszone ciastu nakładamy na krem, lekko przyciskając, tak by ciasto lekko wbiło się w krem, dzięki czemu nie będzie się moco osypywało podczas krojenia

Tagi:

jajko jajka mak