anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kopiec kreta inaczej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

U mnie w rodzinie uwielbiają to ciasto. Ale tym razem postanowiłam zrobić go w innej formie niż zawsze, zamiast kopca, zrobiłam prosty i prostokątny placek. Tak samo smakował, a było go ciut więcej :D

Kopiec kreta inaczej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kopiec kreta inaczej

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki

MASA I DODATKI:

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta inaczej
CIASTO: Margarynę roztopić. Ostudzić. Mąkę, proszek, sodę i kakao oraz cukier wsypać do miski, dodać wcześniej roztopioną margarynę i maślankę i wymieszać łyżką, aż zrobi się dość gęsta masa.

Tak przygotowane ciasto wstawić do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec ok. 40 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Gdy ciasto będzie zimne, wykroić niewielki fragment ciasta na ok. 0,5 cm od brzegów i ok. 0,5 cm głębokości. Wykrojoną część ciasta pokruszyć i odstawić na bok.

MASA: przygotować żelatynę w pół szklance wrzątku. Śmietanę ubić, dodać śmietan fixy i żelatynę. Cukierki do posypki wsypać i wymieszać łyżką.

Banany pozbawić skórki i przekroić na pół (wzdłuż).

Odrobinę masy wyłożyć na ciasto (zakryć dziurę), nałożyć banany, a następnie masę. Posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego.
Kopiec kreta inaczej
Na sam początek przygotować masę na ciasto.
Kopiec kreta inaczej
Wstawić ją do brytfanny i piec w piekarniku.
Kopiec kreta inaczej
Masę ubić ze śmietany 30%, dodawać kolejne składniki.
Kopiec kreta inaczej
Banany pokroić wzdłuż na pół i przełożyć na ciasto.
Kopiec kreta inaczej
Wyrównać masę i posypać pokruszonym ciastem.
Kopiec kreta inaczej
Kopiec kreta inaczej