Sposób przygotowania:
Kopiec kreta inaczej
CIASTO: Margarynę roztopić. Ostudzić. Mąkę, proszek, sodę i kakao oraz cukier wsypać do miski, dodać wcześniej roztopioną margarynę i maślankę i wymieszać łyżką, aż zrobi się dość gęsta masa.
Tak przygotowane ciasto wstawić do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec ok. 40 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Gdy ciasto będzie zimne, wykroić niewielki fragment ciasta na ok. 0,5 cm od brzegów i ok. 0,5 cm głębokości. Wykrojoną część ciasta pokruszyć i odstawić na bok.
MASA: przygotować żelatynę w pół szklance wrzątku. Śmietanę ubić, dodać śmietan fixy i żelatynę. Cukierki do posypki wsypać i wymieszać łyżką.
Banany pozbawić skórki i przekroić na pół (wzdłuż).
Odrobinę masy wyłożyć na ciasto (zakryć dziurę), nałożyć banany, a następnie masę. Posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego.
Tak przygotowane ciasto wstawić do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec ok. 40 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Gdy ciasto będzie zimne, wykroić niewielki fragment ciasta na ok. 0,5 cm od brzegów i ok. 0,5 cm głębokości. Wykrojoną część ciasta pokruszyć i odstawić na bok.
MASA: przygotować żelatynę w pół szklance wrzątku. Śmietanę ubić, dodać śmietan fixy i żelatynę. Cukierki do posypki wsypać i wymieszać łyżką.
Banany pozbawić skórki i przekroić na pół (wzdłuż).
Odrobinę masy wyłożyć na ciasto (zakryć dziurę), nałożyć banany, a następnie masę. Posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego.
Marcin1212