Sposób przygotowania:
Kopytka
Kopytka wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal
Zobacz książkę kucharską: Tanie dania w sezonie letnim
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal
zibi_scj55
BEEA123
Olusia071321
nygusek20
Termar
ATTAGA08
ATTAGA08
tatianaczesak
Eduardo48UK
W zależności od proporcji różnią się konsystencją.
To wspaniałe danie obiadowe w połączeniu z bigosem. Polecam!
Gość
66misiek
nie do przesady,ale trzeba troche.zalezy ile robisz.za duzo za twarde.wcale rozgotujesz jak nie w czasie odcedzisz
smaki12
benenati
Ale my jedliśmy z rozpuszczonym masełkiem i posypane cukrem.
Wokalista
(5) !
fatsja
Kaszmir9
kayleb
66misiek
agnieszka32910
też tak robię bo uwielbiam leniwe, zawsze do części dodaję ser i w ten sposób mam dwa dania przy jednej robocie :)
ana9