Sposób przygotowania:
Kopytka paprykowe w sosie serowo koperkowym
Kopytka: Ziemniaki mielimy , dodajemy jajko czosnek sprasowany i przyprawy ( pieprz sól i papryka mielona czerwona ) Dodajemy mąkę i zagniatamy . Robimy wałeczki , lekko spłaszczamy i kroimy na skos kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie , kiedy zaczyna wypływać znaczy , że gotowe. Sos serowo koperkowy: Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy je. Dodajemy make i szybko mieszamy ( ma nam się przyrumienić lekko zasmażka ) Kiedy się przyrumieni dolewamy mleko najpierw połowę , energicznie mieszając aby nam kluchy się nie porobimy i wlewamy resztę mleka . Dodajemy gałkę muszkatowa zmieloną szczyptę i pieprzu Cayenne Mieszamy, sos nam gęstnieje . Dodajemy ser starty drobno partiami tak aby nam się zdążył rozpuścić . Cały czas mieszamy . Na koniec dodajemy koper drobno pokrojony. Kopytka kładziemy na talerz i polewamy sosem serowo koperkowym smacznego .