Sposób przygotowania:
Roladki z udka i kopytka w sosie z serka topionego
KOPYTKA Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajko i wsypywać stopniowo mąkę, by uzyskać jednolitą, nieklejącą się do ręki masę. Brać porcje ciasta, formować z nich wałki , spłaszczyć i ciąć w poprzek na małe kwadraty. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Wrzucać porcjami kopytka i gotować od wypłynięcia ok. 3 min
ROLADKI Wytrybować udka. Oczyszczone z kości- posolić, włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie posypać je ziołami i układać kolejno- plaster sera, plaster szynki i posypać groszkiem. Zawinąć. Panierować w jajku i mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na głębokim dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Można przy topić ser na roladkach w piekarniku.
SOS Cebulę pokroić w pół plastry, wrzucić na olej, posolić i posypać ziołami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy cebula będzie robić się miękka, wsypać łyżkę groszku. Dusić chwilkę , następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki. Gotować aż się całkowicie rozpuści. Delikatnie zagęścić wodą z mąką(sos nie może być zbyt gęsty) i gotować jeszcze ok.5min. Jeśli trzeba- posolić. rada: Roladki mogą się 'rozwalać'. Nie trzeba ich wiązać, po opanierowaniu powinny się dobrze skleić,a przy smażeniu warto najpierw położyć ją na miejscu sklejenia i dobrze wysmażyć zanim się obróci na drugą stronę.
ROLADKI Wytrybować udka. Oczyszczone z kości- posolić, włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie posypać je ziołami i układać kolejno- plaster sera, plaster szynki i posypać groszkiem. Zawinąć. Panierować w jajku i mące z dodatkiem bułki tartej. Smażyć na głębokim dobrze rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Można przy topić ser na roladkach w piekarniku.
SOS Cebulę pokroić w pół plastry, wrzucić na olej, posolić i posypać ziołami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy cebula będzie robić się miękka, wsypać łyżkę groszku. Dusić chwilkę , następnie zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać serek topiony pokrojony w kawałki. Gotować aż się całkowicie rozpuści. Delikatnie zagęścić wodą z mąką(sos nie może być zbyt gęsty) i gotować jeszcze ok.5min. Jeśli trzeba- posolić. rada: Roladki mogą się 'rozwalać'. Nie trzeba ich wiązać, po opanierowaniu powinny się dobrze skleić,a przy smażeniu warto najpierw położyć ją na miejscu sklejenia i dobrze wysmażyć zanim się obróci na drugą stronę.
nogawkuchni