Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kopytka z bułką na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kopytka jak wiadomo to jeden z najprostszych i dość szybkich obiadów. Kiedy nie wiemy co przygotować polecam kopytka

Kopytka z bułką na maśle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z bułką na maśle

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z bułką na maśle
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść. W razie konieczności dosypać mąki by ciasto było dość elastyczne. Formujemy wałki które spłaszczamy i kroimy na kopytka. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od zagotowania. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy około 3 - 4 łyżki buki tartej i ją zarumieniamy. Kopytka polewamy bułką z masłem i podajemy.
Kopytka z bułką na maśle
Etap 1 ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę
Kopytka z bułką na maśle
Etap 2 dodajemy do ziemniaków jajko - wbijamy
Kopytka z bułką na maśle
Etap 3 dodajemy kolejno mąkę i zagniatamy
Kopytka z bułką na maśle
Etap 4 kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie