Sposób przygotowania:
Gołąbki domowe z grzybami leśnymi
Mięso miele maszynką, dodaję sól, pieprz, majeranek. Cebule i czosnek obieram i przekręcam razem z mięsem. Bułkę moczę w mleku i dodaję wyciśniętą do mięsa. Ryż gotuję, studzę i dodaję do farszu, razem z jajkiem, oraz pokrojonym drobno koperkiem. Grzyby leśne przesmażam na patelni i dodaję do farszu. Całość wyrabiam. Kapustę myję, obieram liście, wykrawam grubsze głęby, i sparzam następnie blanszuję w zimnej wodzie. Na każdy liść kapusty układam dwie łyżki farszu i zwijam. Układam w brytfannie, łączniem do spodu. Dno brytfanny można wyłożyć pozostałymi liści i na nich układać gołąbki. Podlewam przecierem pomidorowym i duszę około 30 minut. Gołąbki podaję z kopytkami i marchewką.
jaNina