Loren83

Loren83

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kopytka z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 289
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno i drugie przepyszne, można jeść na wiele sposobów. Kopytka odsmażyć, a gulasz z ulubioną kaszą czy ziemniaczkami. Ja uwielbiam wszystkie sposoby.

Kopytka z gulaszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopytka z gulaszem

Składniki na kopytka:

Składniki na gulasz

Sposób przygotowania:

Kopytka z gulaszem
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i chłodne przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i solimy. Zagniatamy ciasto. Odkrawamy porcje ciasta i formujemy wałek. Nożem odcinamy kluski o szerokości 3 cm. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk to podsypujemy mąką.

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy dopiero wtedy kiedy zaczną wypływać na wierzch łyżką cedzakową.

Mięso kroimy w kostkę cebulę kroimy dowolnie przekładamy wszystko do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy. W między czasie w niewielkim garnku wstawiamy wodę do połowy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy zacznie się gotować wrzucamy 1 kostkę może być mięsna lub drobiowa. Następnie dodajemy mięso wraz z cebulą i gotujemy całość godzinę. Na koniec zagęszczamy mąką z wodą. Podajemy z kopytkami.
Kopytka z gulaszem
kopytka