Sposób przygotowania:
Kopytka z gulaszem
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i chłodne przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę i solimy. Zagniatamy ciasto. Odkrawamy porcje ciasta i formujemy wałek. Nożem odcinamy kluski o szerokości 3 cm. Jeśli ciasto będzie się lepiło do rąk to podsypujemy mąką.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy dopiero wtedy kiedy zaczną wypływać na wierzch łyżką cedzakową.
Mięso kroimy w kostkę cebulę kroimy dowolnie przekładamy wszystko do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy. W między czasie w niewielkim garnku wstawiamy wodę do połowy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy zacznie się gotować wrzucamy 1 kostkę może być mięsna lub drobiowa. Następnie dodajemy mięso wraz z cebulą i gotujemy całość godzinę. Na koniec zagęszczamy mąką z wodą. Podajemy z kopytkami.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy dopiero wtedy kiedy zaczną wypływać na wierzch łyżką cedzakową.
Mięso kroimy w kostkę cebulę kroimy dowolnie przekładamy wszystko do miseczki, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy. W między czasie w niewielkim garnku wstawiamy wodę do połowy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy zacznie się gotować wrzucamy 1 kostkę może być mięsna lub drobiowa. Następnie dodajemy mięso wraz z cebulą i gotujemy całość godzinę. Na koniec zagęszczamy mąką z wodą. Podajemy z kopytkami.