Sposób przygotowania:
Kopytka z gulaszem wieprzowym
GULASZ Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, przesmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać dodać z przyprawami do mięsa, dusić na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.
KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć. Podawać z gulaszem
KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć. Podawać z gulaszem
Nina W.
Dinah