goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kopytka z kiełbasą i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kopytka można także wykorzystać z poprzedniego dnia

Kopytka z kiełbasą i cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka z kiełbasą i cebulką

 

 

  • kiełbasa podwawelska 1 laska
  • cebula 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • sos cygański 2 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z kiełbasą i cebulką
Ilość mąki i ziemniaków zależy od tego ile np. ziemniaków zostało nam z poprzedniego dnia. Mąka powinna stanowić 1/4 część ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta wykrawamy kopytka i gotujemy w osolonej wodzie, 2-3 minuty od momentu zagotowania.Cebulę kroimy kostkę i delikatnie podsmażamy na maśle. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki-dodajemy do cebulki, podsmażamy. Łączymy z kopytkami. Mieszamy z sosem cygańskim lub innym dobrym sosem pomidorowym.
Kopytka z kiełbasą i cebulką
Kiełbasę podsmażamy wraz z pokrojoną cebulą
Kopytka z kiełbasą i cebulką
Do podsmażonej kiełbasy dodajemy ugotowane kopytka