malinka18

malinka18

Kuchcik
[Przepisów: 1]

koreczkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawe i efektownie wyglądające ciasto...

koreczkowe ciasto

Składniki:

koreczkowe ciasto

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka margaryny Palma
  • Dodatki:
  • powidło
  • mandarynki
  • banan
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • Polewa:
  • 2 czekolady mleczne
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

koreczkowe ciasto
Oddziel żółtka od białek.Białka i ubij na sztywno.Dodaj cukier,żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia.Podziel na pół i upiecz 2 biszkopty(około 25-30 minut w temp 180*). Po upieczeniu w jednym biszkopcie wykrój kieliszkiem kółka i odłóż je na bok. Żółtka na masę utrzyj z cukrem,dodaj kilka łyżek mleka,wymieszaj i dodaj budyń i mąkę .Dokładnie wymieszaj.Resztę mleka zagotuj i dodaj masę bydyniowo-żółtkową.Margarynę utrzyj na puch i dodaj zimny budyń.Wyłóż na jednego biszkopta posmarowanego powidłem i przykryj drugim z wykrojonymi kółkami.Mandarynki i banana obierz ze skórki i podziel na części.Do każdego wyciętego kółeczka włóż po cząstce mandarynki i plasterku banana.Zalej tężejącymi galaretkami9w różnych kolorach) i przykryj wcześniej wyciętymi koreczkami.Czekolady rozpuść z mlekiem i dodaj orzechy.polej cały placek i posyp kolorową posypką.