BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Korma z kaszą kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Koarma to indyjski rodzaj potrawy curry na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem aromatycznych przypraw z mięsem lub w wersji wegetarjańskiej . U mnie wersja mięsna .

Korma z kaszą kuskus Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korma z kaszą kuskus

 

  • 300 g kaszy kuskus
  • 500 g filet z kurczaka
  • 3 lyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonej kurkumy
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl.przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Korma z kaszą kuskus
Obieramy cebulę , drobno siekamy , podsmażamy 3 minuty na oleju , dodajemy posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy , smażymy jeszcze przez 1 minutę . Wlewamy bulion , gotujemy . Dodajemy cukier , sól , przecier oraz pokrojone na kawałki mięso drobiowe . Potrawę gotujemy przez 40-50 minut . 15 minut przed końcem gotowania , wlewamy jogurt , mieszamy wszystko i nadal gotujemy . Sos ma być zredukowany , gęsty . Podajemy z kaszą kuskus lub z ryżem .
Korma z kaszą kuskus
Najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem i przyprawami .
Korma z kaszą kuskus
Do sosu dodajemy pokrojone mięso drobiowe .
Korma z kaszą kuskus
pod koniec gotowania wlewamy jogurt naturalny .