iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Korzenne ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto jest pachnące, ładnie wyglądające i po dwóch dniach rozpływające się w ustach. Idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat.

Korzenne ciasto z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Korzenne ciasto z kremem

ciasto:

  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników

krem:

dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • czekoladowe herbatniki
  • 10 dag polewy czekoladowej
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto z kremem

ETAP 1:

Korzenne ciasto z kremem.
Ciasto ucierać przy pomocy miksera dodając na zmianę składniki.

Masło, cukier, miód i kakao rozpuścić oraz przestudzić do przestudzonej masy dodać na zmianę mąkę z proszkiem i przyprawą oraz całe jajka w trakcie dodawania cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

ETAP 2:

Korzenne ciasto z kremem.
Moja blaszka była wysypana kaszką manną.

Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 minut.

ETAP 3:

Korzenne ciasto z kremem.

Krem:

1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, żółtka jajek oraz mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować gęsty budyń i wystudzić.

Masło utrzeć na krem do utartego masła dodawać porcjami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.


Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą.

Dolny placek posmarować masą kajmakową i na masie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego,

ETAP 4:

Korzenne ciasto z kremem.

następnie ułożyć jeden obok drugiego herbatniki i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.

ETAP 5:

Korzenne ciasto z kremem.

Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, następnie odstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.