Sposób przygotowania:
Korzenne ciasto z krememETAP 1:
Masło, cukier, miód i kakao rozpuścić oraz przestudzić do przestudzonej masy dodać na zmianę mąkę z proszkiem i przyprawą oraz całe jajka w trakcie dodawania cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
ETAP 2:
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 minut.
ETAP 3:
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, żółtka jajek oraz mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na krem do utartego masła dodawać porcjami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą.
Dolny placek posmarować masą kajmakową i na masie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego,
ETAP 4:
następnie ułożyć jeden obok drugiego herbatniki i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
ETAP 5:
Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta, następnie odstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.