Sposób przygotowania:
Przekładaniec jabłkowo-agrestowy z waniliowym
Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem). Masa jabłkowo-agrestowa. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w zgrabną kostkę. Przesmażamy na średnim ogniu z łyżką cukru waniliowego i żurawiną. Kiedy jabłka zmiękną, ale do końca sienie rozpadną, dodajemy galaretki w proszku. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy, żeby chwilkę przestygła- ale nie stężała. Krem waniliowy - W jednej szklance mleka rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy masę mączno-jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy stopniowo zimną masę budyniową oraz ekstrakt waniliowy. Na dnie tortownicy układamy jeden placek ciasta. Na niego wykładamy połowę masy jabłkowo-agrestowej. Na owocową masę wykładamy kolejny placek i pozostałą masę jabłkową. Całość wieńczyć ma ostatni placek. Tortownicę wstawiamy do lodówki. Kiedy się schłodzi na sam wierzch wykładamy masę waniliową. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić wsypujemy migdały. Chwilkę mieszamy, czekając aż pokryją się karmelem. Przekładamy na talerz i studzimy. Wystudzone kruszymy tworząc ozdobny rant ciasta. Wierzch możemy ozdobić dodatkowo suszoną żurawiną. Smacznego!