Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kostka alpejska 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo - krówkową

Kostka alpejska 2

Składniki:

Kostka alpejska 2

 

  • Biszkopt:

 

 

 

 

  • Masa bezow0 - krówkowa:

 

 

  • masa krówkowa - 200 g
  • masło - 100 g
  • bezy - 100 g

 

 

 

 

  • Masa śmietanowa:

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Kostka alpejska 2
Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Studzimy i delikatnie nasączamy słodką herbatą.Masa bezowo - krówkowa : Masło miksujemy dodając po łyżce masy krówkowej. Dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczony biszkopt.Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Wlewamy do ubitej śmietany. Wykładamy na masę bezowo - krówkową. Delikatnie wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki do przegryzienia.